Maximising the views from an historical mews

Stanton Andrews Architects was appointed to design and build an extension and renovation to this historic mews property in the heart of Lancashire to create an open plan family room that would act as the heart of the house.

Read more

The existing property was disjointed and dark, so the design solution also needed to provide more light and space within the house.

As the property formed part of a larger estate, neighbouring residents needs had to be considered and carefully managed as part of the remit on this project.

The site was restricted and included a significant change in level. This was used to help model the landscaping with gentle steps approaching a sunken terrace area finished in Yorkstone paving and natural stone walls. Stanton Andrews worked with a landscape designer to help marry the extension into the garden setting.

The extension references the original building with the large stone chimney acting as a ‘bookend’ helping to close the gable. The choice of materials ensures the extension relates to the original property whilst still clearly being understood as a contemporary addition. The roof is finished in slate to match the original mews.

Internally, the double height space and large areas of glazing gives the family room an inside-outside quality with impressive views of the mature landscaped setting.

By deliberately stepping the extension away from the original property, we have cleverly created views from the family room back towards the beautiful red sandstone of the gable wall. The large wrap-around windows maximise views and establish a direct connection to the surrounding terrace area and gardens beyond.

The extension has impressive environmental credentials with super-insulated walls, roof and floor plus a Scandinavian glazing system that ensures current building regulations for thermal requirements are significantly exceeded.

Top