Rebirth of a Redundant Barn

We were appointed to renovate a redundant barn in the Ribble Valley for a couple with big hope and aspirations.  Previous attempts had been made to convert the barn however these had floundered; working with the Local Authority’s planning department, Stanton Andrews Architects produced a solution that corrected previous errors and gave the WOW factor.

The client brief was to retain the character and features of the original barn, whilst opening up the living accommodation to the impressive views across the open countryside.

Read more

At the heart of the plan is a double height family room with a fully glazed wall facing the views.  This can be fully opened allowing the living accommodation to seamlessly flow onto the external terrace.  A suspended log burning stove can be orientated to face either the seating area within the family room or turned to the terrace to provide heating on a nice evening.

A glass bridge spans the double height space linking the first-floor bedrooms, thereby ensuring that the sense of openness and height is maintained.  It is exciting to look through the glass floor of the bridge into the glass topped wine cellar below.  The roof needed replacing – the architects used a contemporary structure with exposed oak trusses with stainless steel brackets and cables.

As with previous projects, Stanton Andrews have kept a restrained pallet, working with natural materials such as oak, stone, steel and glass but with a contemporary twist.  This complements their client’s furniture and collections providing an exciting house that still feels like a home.

The Journey

These 3 images show the transformation from dilapidated building to finished luxury home.

If you would like to talk to us about a project you have in mind, please use our contact page by clicking here

Make an enquiry

or email us at mail@stantonandrews.co.uk

or telephone us 01200 444490

We will be pleased to hear from you.

Top