Creating a home that brings the family together

Our client wanted a home that encouraged family interaction whilst accommodating their varied interests. To achieve this, their existing farmhouse in the West Pennine Moors was to be extensively remodelled and extended, maximising the views across open countryside.

Read more

To prepare a suitable design and build that encompassed the client’s vision and requirements, Stanton Andrews appraised not only the farmhouse, but the dynamics of the family.

The desired family space was created by stripping back inappropriate building additions to reveal the original farmhouse and adding a substantial contemporary extension. Renewable energy was also integrated into the plans.

The resulting living accommodation wraps around the central double height central space. A large family room, with the kitchen at the heart, encourages the family to come together – with a large kitchen table, breakfast space and casual sitting area. This opens directly onto the hall at one end and onto a generous terrace, with barbecue space and swimming spa, at the other.

Large glazed doors open directly onto the gardens from the lounge areas and provide magnificent views across the open fields and moorland.

On completion of the renovation and extension of this substantial farmhouse, the result proves that planning additional space to any building does not mean you need to slavishly copy the original building design and simply produce ‘more of the same’. It can be a great opportunity to rethink both the property and even the way you live.

Top