Competition Entry for Wild Flower Centre

The brief required a visitors’ centre that explored the relationship between mathematics and nature. Our proposals used the Klein Bottle as a model – a three dimensional form of the mobius strip (a strip that twists in such a way to give it only one side when seen in 3d).

Our design featured a single storey building with ramp access to the roof. The green roof is part of the landscape with a dutch trolley plant system and raised beds that made it a useful and productive part of the centre.

The dressed recycled brick was chosen as a tie in with the local area.

The proposals enabled the relationship between the inside and outside to be explored, encouraging the connection between the building and landscape. The design set out to demonstrate the intertwined roles of plants in nature and how they are used in medicine and mathematics.

Top